Eveliina

sunnuntaina, syyskuuta 11

Oppia ikä kaikki

Lukkari: liikunta

Eilinen päivä meni kuulailuhommissa, josta on nyt sit muistona sertifikaatti ja WKC:n jäsenyys. Iso lauma meitä oli ja hyvä meininki. Kiitos Outi (taas) kuvien lainasta!


Tulin eilen kertoneeksi siellä porukassa syitä siihen miksi kuula vie naista. Ja miksi nimenomaan nostan (enkä enää esim. heiluttele ja pyörittele sitä tai tee sillä hauiskääntöjä). Kerrattakoon ne vielä täälläkin, jos joku ei tiedä.

Mä olen siis aikoinaan harrastanut mm. fitness-urheilua, eli vääntänyt punttia ja siinä ohessa runsain mitoin aerobista ja vielä kaikenlaisia vapaaohjelmatreenejäkin. Pari-kolme tuntia päivässä ja kyllä, tulostakin tuli. Sitten kun se homma erinäisistä syistä johtuen loppui, lihoin tietenkin takaisin normaalimittoihin ja sen jälkeen yritin monta kertaa päästä kiinni sellaisesta treenistä, jolla saisin taas mitattavia tuloksia aikaan. Mutta vaikka vuosi sitten syksylläkin liikuin sellaiset 8-13 tuntia viikossa (kuulajumppaa, punttia, spinniä ynnä muuta) niin ei sitä mistään nähnyt. Kunto oli tietysti ihan ookoo ja samoin lihaksisto.
Mulla oli olevinaan ihan hyvät vatsalihaksetkin, mutta kun pilatestunnilla tehtiin tiisereitä (tästä videosta voi vilkaista mitä ne on) niin makasin aina viimeiseen saakka lattialla kun ohjaaja selitti ja kokosi sitä asentoa. Sitten kiskaisin itseni V-asentoon, tein ne 5-6 toistoa ja lösähdin takaisin. Kolmen viikon kuulan nostamisen jälkeen (tarkoittaen sitä, että kävin peruskurssitreeneissä kerran viikossa ja siellä kuulaa liikuteltiin ehkä kolmisen varttia, lisäksi treenasin kotona pari kertaa viikossa noin 10-15 min kerrallaan enimmäkseen 8-kiloisella kuulalla) olisin voinut istua veessä vaikka vartin.

Joku saattaa muistaa vanhasta blogista mun ennen-jälkeen -kuvan. Tuhannet askelkyykyt ei mulle tehneet kuin istumalihakset kipeiksi, mutta joitakin tunteja työntötreeniä täsmälaihdutti kankuista pari tuumaa pois. Nykyisin treenaan ajallisesti puolet vähemmän kuin ennen, mutta tasaisen sijaan suorituskykykäyräni osoittaa yläviistoon.

Kuulan nostamisessa on siis hyötysuhde ihan mieletön, mutta painoissa pitää olla haastetta. Haastavia painoja varten vaaditaan tekniikka, muuten se on vaarallista.
Viikosta toiseen saman kokoisella kuulalla jumppaaminen on ihan kivaa ja siinä tulee kyllä tietysti hikikin. Sehän on sen tarkoitus: kuluttaa mahdollisimman paljon energiaa suoritetta kohden. Nostamisessa on päinvastoin, mitä taloudellisemmin kuulan saa nousemaan ilmaan, sitä parempi. Kulutus (ja samalla hapenottokyky ja suorituskyky) kasvaa niiden painojen vuoksi. Variaatio syntyy niistä muutamasta kokonaisvaltaisesta liikkeesta tempoa, painoa ja minuuttimäärää muuttamalla. 
Ja vaikka lihakset eivät kipeydy kuten puntinväännössä, niin valitettavasti kipuakin pitää sietää. Tässä lajissa se on lähinnä kämmenissä. Mutta se, että näkee kuinka suorituskyky kasvaa viikottain on tosi koukuttavaa ja juurikin sitä mitä mä treeniltä haluan. Olla parempi, kovempi, vahvempi.

Omasta puolesta mulle sais kasvaa kauheet patitkin selkään ja olkapäihin, mutta siitä ei näköjään ole pelkoa. Vaikka siis työnnän kuulaa, en ihan hirveesti ole alkanut muistuttaa venäläisiä kuulantyöntäjiä...

Kannattaa myös muistaa, että mun treenit tähtää kisoihin. Tahtoo siis sanoa, että henkistä ja fyysistä sietokykyä venytetään sitä 10 minuutin suoritusta varten. Jos tahtoo nostaa kuulaa fitness-mielessä, niin ei lainkaan haittaa vaikka vaihtaa kättä minuutin välein, kaikki ne muut hyödyt saa irti silläkin. Eikä tietenkään tarvi pitää tällaista hoppua etenemisessä kuin minä.

Mä sain nyt tuolta kurssilta materiaalia treenien ohjelmointiin ja ryhdyn sitä testaamaan muutamaan vapaaehtoiseen. Kaksi ihaNaista on siis jo lupautunut, mutta voisin rekrytä vielä kolmannenkin tähän posseen. Jos siis valmennusohjelma kiinnostaa, laita mulle sähköpostia eveliina (ät) tiski.fi ja kerro vähän omasta kuulaharrastuksestasi. Olen ajatelut, että edetään ensin vaikka 3 kk jaksoissa ja toistaiseksi teen tätä ihan maksutta, koska opiskelen samalla hommaa itse. Jos olet pk-seudulta, niin päästään helposti katsomaan tekniikoita yhdessä, jos olet kauempaa niin katsotaan tilanteen mukaan miten edetään. Tässä vaiheessa en voi luvata, että valmentaisin uusia mestareita, mutta parempaa kuntoa ja sen sellaista on kyllä luvassa.

Edit: Olen saanut kasapäin yhteydenottoja ja tässä vaiheessa katson mihin ne johtaa! Kerron täällä sitten, jos tulee sellainen tilanne, että pystyn panostamaan tuohon projektiin vielä lisää ja/tai saan vaikka peruskurssia tai vastaavaa pystyyn tai löydän Kuulasaunalle tilat (vinkkejä vastaanotetaan!!!). Laittakaa itsenne tuonne postituslistalle niin sitä kautta tiedotan sitten ensiksi lisää. Listalle ei ole tarkoitus spämmätä mitään, vaan pitää teitä ajan tasalla tapahtumista ym ja kenties tarjota treenivinkkejä yms.

6 kommenttia:

Marko Suomi kirjoitti...

Kiva lukea tuollaista nostamisen arvostusta!

Eveliina kirjoitti...

Se nyt vaan on paras ja toimivin urheilumuoto laiskalle ja mukavuudenhaluiselle ihmiselle!

Anonyymi kirjoitti...

mä tietty olisin kiinnostunut,mutta olen täällä...sys

Eveliina kirjoitti...

^sut sit etävalmennetaan jollain konstilla kyllä. Aina mä jotein keksin!

Enne kirjoitti...

Voiii eeiiii! Mä taisin myöhästyä :(

Eveliina kirjoitti...

^"tältä kierrokselta" valitettavasti joo, mutta katsotaan miten hommat etenee jatkossa!