Mulla on käytössä systeemi, jonka nimi on Kaizen tekniikka. Sen avulla olen luonut uusia rutiineja asioista joista ei meinaa millään saada kiinni. Se voi olla ihan mikä tahansa, kaikkeen pätee samat lainalaisuudet. Esimerkkinä vaikka toi mobbaus vois olla sellainen. Tai jonkun epämiellyttävän homman saaminen alkuun.
Toimii näin:
- printataan jääkaapin oveen ruudukko jossa on päiviä. Myös valmista kalenterisivua voi käyttää. Aloittaa voi mistä päivästä tahansa, keskeltä viikkoakin.
- Hommataan myös kirkasvärinen tussi.
- Otetaan tehtävä, esim. mulla on ollut säännöllinen kirjoittaminen työn alla. Se oli oikein hyvässä vauhdissa tuossa taannoin, mutta eräs tapahtuma sotki rutiinit ja se jäi. Siispä olen päättänyt palauttaa sen ensin.
- Tehtävän pitää olla niin pieni, ettei sen suorittaminen ole missään nimessä ylivoimaista. Otin itse tehtäväksi "kirjoita 5 minuuttia joka päivä". Aiheella ei ole väliä, eikä metodilla. Käsin on yhtä hyvä kuin koneella.
- Tarkoitus on "siirtää tapa hermostoon", samalla tavalla kuin kahvakuulatyöntö tai vaikka hauiskääntö: toistamalla. Sitä edeltää tietyt rutiinit, mulla ne on mobbaus ja kuppi kahvia, sekä se, että iltaisin jätän tekstinkäsittelyohjelman päälle ja avaan sihen valmiiksi uuden dokumentin.
- Arkisin kirjoitan heti ensimmäiseksi aamulla, mutta viikonloppuina aika on mikä on. Koitan kuitenkin pitää rutiinista kiinni. Samaa tekniikkaa voi tietysti käyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa, jos aamuissa ei ole joustoa. Niissä on kuitenkin se hyvä puoli, ettei mikään ole voinut ehtiä vaikuttamaan negatiivisesti mielialaan ja siksi tuotoksen sävy säilyy positiivisena. Sitä on sitten hyvä jakaa eteenpäin!
- Kun tehtävä on suoritettu, merkkaan taulukkoon kirkkaalla tussilla rastin. Katkeamaton rivi toimii psykologisena kannustimena ja tehtävä helpottuu aika nopeasti. Kun sitä on jatkanut vähintään kuukauden, voi lisätä vaikeusastetta. Toki esim. kirjoittaminen on sellaista, ettei mene kauaakaan kun sitä tekee yhtä soittoa tunnin tai ylikin jos vaan on aikaa.
Tuleeko mieleen joku tapa jota olet miettinyt pitkään, että olisipa hyvä liittää päivittäisiin toimiin? Kävisikö tämä tekniikka sen luomiseen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti