Eveliina

tiistaina, syyskuuta 13

Ja sitten muihin aiheisiin

Juustovoileipiä
Lukkari: terveystieto, uskonto ja et, kotitalous

Päivän ärsytyskynnyksen ylitti tänään Leipätiedotus.
Alla pari lainausta ja kaverini Marjun valmiiksi muotoilemia vastineita (lainaan kun en jaksa alkaa samaa asiaa kirjoittamaan uudelleen. Kiitos ja anteeksi Marju!).

Kyseessä on siis propagandalehtinen ja sivusto, jossa samat virheet saavat keikkua vuodesta toiseen. Tällä kertaa agitoitiin hiilihydraatinvälttelijöitä vastaan jälleen niin naurettavin perustein, että... mitä tohon nyt sanois... minä oon ilmeisesti kuvitellut elämästäni viimeiset viisi vuotta ja olen oikeesti koomassa jos tuon kaiken karppaamiseen liittyvän hölynpölyn uskoo. (Marju ja minä ei muuten kisata samassa lajissa vaikka meidät molemmat lasketaan voimailijoiksi!)
Väitteenne: Vähähiilihydraattinen ja –energinen ruokavalio heikentää suorituskykyä ja jaksamista, koska lihasten hiilihydraattivarastot tyhjenevät eikä lihaksille löydy liikunnassa tarvittavaa ”polttoainetta”.
"Alkuun tämä pitää useimmissa tapauksissa paikkansa, elimistön totutellessa käyttämään rasvaa pääasiallisena energianlähteenään. Tämän sopeutumisvaiheen jälkeen minkäänlaisia ongelmia suorituskyvyn ja jaksamisen kanssa ei kuitenkaan ole. Urheilen itse kilpatasolla eräässä voimailulajissa, enkä ole havainnut reilusti alle 100 g:n päivittäisellä hiilihydraattimäärällä minkäänlaista negatiivista vaikutusta suorituskykyyni."

Väite: Aivot kun käyttävät energiakseen hiilihydraatteja.
"Aivot käyttävät energiakseen sekä glukoosia (jota elimistö osaa valmistaa syödystä proteiinista glukoneogeneesin avulla, eli syötyä hiilihydraattia ei tarvita), että ketoaineita, joita elimistö puolestaan osaa valmistaa rasvasta. Kyseiset faktat ovat tarkistettavissa lääketieteellisistä, ihmisen fysiologiaa käsittelevistä teoksista. Huomatkaa myös, että dietaarinen ketoosi ei ole ihmisen elimistölle millään lailla vaarallista, kuten annatte ymmärtää, vaan päinvastoin täysin luonnollinen olotila. Oletteko tietoisia siitä tosiasiasta, että dietaarisella ketoosilla on hoidettu ja hoidetaan edelleenkin epileptikkoja, varsin tuloksellisesti?"

Väite: Puutetta voi tulla myös raudasta ja vesiliukoisista vitamiineista.
"Tuskin, mikäli VHH-ruokavalio koostetaan järkevästi. Punainen liha, sisäelimet ja veriruoat, muutamia mainitakseni, ovat huomattavasti parempia raudanlähteitä kuin leipä. ...Mitä tulee B12-vitamiiniin, ei täysjyväleipä Finelin mukaan mahdu edes 20 parhaan lähteen joukkoon. Tämä on tarkistettavissa osoitteesta www.fineli.fi."

Toivon, että oikaisette nämä virheet mahdollisimman pian, jotteivät väärät käsitykset VHH-ruokavaliosta leviäisi enää yhtään enempää."
 Mulla ei tohon ole tällä erää lisättävää. Jarilla ja Veteraaniurheilijalla on.  

4 kommenttia:

Micci kirjoitti...

Upeaa, mahtavaa! Itse olen vasta reilu kuukausi sitten löytänyt karppaamisen, mutta hyvät puolet on jo nyt havaittavissa enkä vaihtaisi enää takaisin hiilaripainotteiseen ruokaan. Jatkuvasti saa kyllä olla puolustelemassa, mutta pääasia on, että itsellä on mahtava ja energinen olo. :)

Eveliina kirjoitti...

Hyvä Micci!

Bemary kirjoitti...

Ai tekin karppaatte, wow! :p Ei oo kyl huuhaatouhuja tää ruokavalio, sen verran pirtsakampi olo sitä on, ku jättää hiilarit vähemmälle, kuten Miccikin tossa mainitsi. :)

Eveliina kirjoitti...

^jepjep, jo vuodesta (pitää luntata karppipalstalta, ootas...) 2006. En oikeastaan osaa ajatella että ois joku vaihtoehto olemassa :D