Eveliina

keskiviikkona, lokakuuta 12

Vauhdikasta ja hauskaa

Lukkari: liikunta

Ette varmaan arvaa, että aion kirjoittaa palopuheen aiheesta turvallinen nostaminen.
Eikä tarvitsekaan, koska paljastin sen jo.

Multa on kyselty mm. sellaista asiaa, että miten tempauksessa vältetään mustelmat ranteissa. Ja mä vastaan, että tekniikalla. Niiden rannareiden tehtävä on ihan muu kuin toimia toppauksena.

Nyt on taas syksyn vauhdikkaat ja hauskat kahvakuulatunnit alkaneet ja siellä tehdään paljon noita rem... tempauksia. Se on tosi suosittu liike ja teknisesti kaikkein haastavin noista nostotekniikoista. Lisäksi sillä saa helposti vahinkoa aikaan olkapäissä, kyynärpäissä, selässä ja ranteissa jos tekniikka on vähän sitä sun tätä.

Kuulatunneilla ei yleensä opeteta edes sitä, miten kahvasta pidetään kiinni, tämä on tullut esille joka kerta kun mun oppiin tulee joku joka on sellaisilla käynyt.

Tässä marksilta lainattu kuva, näin siitä pidetään kiinni:


Jos kahva on poikittain kädessä sitä pitää jatkuvasti puristaa, mikä pistää kyynärvarren lihakset jumiin. Se ei myöskään pääse nätisti pyörähtämään ranteen ympäri vaan tekee lenkin kämmenselän päälle ja mäjähtää ranteeseen.

Kertauksen vuoksi: tempauksen yläasennossa käsi suoristuu ja kuula pysähtyy. Ihan oikeesti siis suoristuu ja pysähtyy

Tekniikan tärkein tavoite on varmistaa nostajan turvallisuus.
Kisoissa tuomarin tärkeimpiä tehtäviä on arvioida onko tekniikka riittävän turvallinen suoritukseen vai ei. Jos ei ole, hommana on viheltää suoritus poikki (itse asiassa sekin riittää, kun sanoo stop). Ei noita loppuasentoja ja muita juttuja hatusta ole vedetty nostajien kiusaksi, kyllä niihin on paremmat perustelut.

Pienen painon kanssa saa aikaan pieniä vahinkoja. Arvatkaas miten käy kun se pieni vahinko muuttaa vaikka käden liikerataa ja/tai kun sitä pikkusen kipeää kohtaa alkaa varoa... (minä satun tietämään!)
Kannattaa myös muistaa, että se suurin stressi kohdistuu kehon heikoimpiin kohtiin, nimittäin olkapäähän ja kyynärpäähän.

Tämä on muuten aihe, josta en voi ikinä paasata liikaa.

Jos ja kun nyt meette sinne kahvistunneille niin vaatikaa, että se opettaja näyttää ja opettaa teille kunnolla ne liikkeet: pidetään lantio suorassa, ponnistetaan jaloilla eikä selällä, miten kahvasta pidetään kiinni, miten kuula pysäytetään ja myös se miten se tuodaan nätisti alas!

Tempaaminen ei ainakaan omasta mielestä ole ikinä hauskaa eikä missään nimessä ainakaan vauhdikasta. Ennemminkin sen pitää olla hallittua vaikka tempo ois mikä! (Esim. tässä videossa se on 18 rpm joka on aika reipas tahti)

UGH! Olen puhunut.

Ei kommentteja: